Facebook

Rólunk

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű (LMBT) Történeti Hónap Európa-szerte azért jön létre évről évre februárban, hogy segítse az LMBT emberek életének, kultúrájának megismerését és a történelem (újra)felfedezését.

A rendezvény izgalmas kulturális esemény, tanulási lehetőség, egyszersmind az LMBT esély- és jogegyenlőségért folytatott küzdelem eszköze. Arra hívja fel a figyelmet, hogy az LMBT emberek és csoportok mindig is részei voltak a történelemnek, gazdag kultúrát alkottak, amely azonban gyakran láthatatlan maradt.

A rendezvény szervezői: a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Háttér Társaság a Melegekért.

Adományozz!

Az LMBT Történeti Hónap önkéntesek áldozatos munkájával jöhet létre. Hogy minél színesebbé tehessük programjainkat, számítunk adományozóink segítségére is.

Számlaszámunk: Magnet Bank - 16200113-18506635

Címkék

.lmbt (1) atlasz (2) barokk (1) biszexuális (4) Borgos Anna (1) budapest pride (2) buli (1) buzi (1) charme (1) divat (1) eltitkolt évek (1) el kazovszkij (1) események (28) faludy györgy (1) farsang (1) fény (1) ferencsik (1) fesztivál (1) film (1) filmvetítés (2) gerevich (1) Gobbi (1) Gobbi Hilda (1) gobbi hilda (3) happening (1) háttér (1) hold (1) holokauszt (1) homoszexualitás (1) írások (9) irodalom (2) istván (1) istván király (1) józsef attila kör (1) kádár-korszak (1) karády katalin (1) kártya (1) kertbeny károly (2) kisfilm (1) költészet (1) koppány (1) kortárs (1) kutatás (1) labrisz (6) leszbikus (16) leszbikusság (1) lmbt (26) lmbtq (2) lmbt történeti hónap (3) makk károly (1) mások (1) média (1) megnyitó (2) meleg (9) melegek (1) melegfelvonulás (2) melegmozgalom (2) melegpár (1) meleg szemmel (2) miskolc (1) műsorfüzet (1) művészet (1) német (1) Nemzeti Színház (1) nokert (1) ofélia (3) önkéntes (1) összefoglaló (1) pályatársak (1) party (1) pikk dáma (1) piknik (1) ping-pong (1) pingpong (1) pink (1) pink-pong (1) pinkpong (1) pink buli (1) pink csikk (1) pink piknik (2) pipás pista (1) programok (1) pszichiátria (1) pszichoanalízis (1) pszihológia (1) q (1) queer (6) queer kiadó (1) regisztráció (1) rendszerváltás (1) rólunk (1) spilák klára (1) sport (1) századelő (1) szexualitás (1) tánc (1) társasjáték (1) thaly kálmán (1) tormay (1) tormay cécile (2) történelem (4) transfjúz (1) transzexuális (1) transznemű (3) újság (1) vágó istván (1) városnézés (1) vay sándor (3) whitman (1) zene (1) zorro (1) Címkefelhő

Az LMBT Történeti Hónap

2013.09.05. 13:56 : Kertbeny Károly

A Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Történeti Hónap nemzetközi szinten több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. Az Egyesült Államokban 1994-ben rendezte meg az első LGBT History Month nevű rendezvénysorozatot egy Rodney Wilson nevű középiskolai tanár. Az ötletet 2004-ben vette át az Egyesült Királyság, két évvel később pedig Skócia is csatlakozott a kezdeményezéshez. A skót rendezvénysorozat koordináló egyesülete az LGBT Youth Scotland az Európai Bizottság támogatásával létrehozta az Engaging Hearts and Minds – Changing Attitudes Project nevű kétéves projektet, melynek keretében nyolc európai országot (Szlovákia, Románia, Szlovénia, Magyarország, Csehország, Írország, Litvánia, Hollandia) segítettek abban, hogy megszervezzék az első LMBT Történeti Hónapjukat. Magyarország 2012 őszén csatlakozott a projekthez.

Az első LMBT Történeti Hónap

2013-ban nem csak megidéztük Magyarország LMBT történelmét, hanem új fejezetet is írtunk ahhoz: februárban közel harminc program valósult meg Budapesten, Szegeden és Miskolcon az LMBT Történeti Hónap jegyében. A rendezvénysorozat nagyon változatos volt a témák és a programtípusok tekintetében: voltak beszélgetések a zenetörténetről, irodalomról, pszichológiáról, a magyar mozgalmi élet kezdeteiről, a rendszerváltás előtti időszakról, az első fesztiválokról, találkozási lehetőségekről is. Utóbbiak felfedezésére nem csak szóban adódott lehetőség: azok, akik nem riadtak el a februári időjárástól, történelmi séta keretében járhatták végig a főváros kultikus, LMBT vonatkozású helyeit. Megvalósultak filmvetítések, könyvbemutató, azonos nemű táncest, alkotói műhely, kvíz és társasjátékok, sport program és buli is.

A rendezvénysorozat eszmei háttere

A LMBT történelem, kultúra ápolása és megismertetése a magyar LMBT mozgalom születésétől kezdve fontos szerepet töltenek be az LMBT egyesületek, közösségek életében.

Az LMBT Történeti Hónap során gondolatokat cserélünk a magyar LMBT múltról, és a csoport tagjai által létrehozott értékekről, melyek jelentős része láthatatlan maradt. Az LMBT emberek mindig is gazdag kultúrát ápoltak, és részei voltak az ország történelmének: jelenlétükkel, tevékenységükkel alakították annak sorsát, még akkor is, ha mindezt valós életük, identitásuk elfedése közben kellett tenniük. A rendezvénysorozat intellektuális tiltakozás az ellen, hogy a közösség múltja és értékei kiszoruljanak a nemzeti kultúra és történelem fogalmából.

Kiemelt céljaink:

- rámutatni az LMBT emberek történelmi, kulturális és művészeti jelenlétére;

- felhívni a figyelmet azokra az értékekre, melyeket az LMBT csoport tagjainak köszönhet a társadalom;

- ismeretterjesztést, vitákat és beszélgetéseket folytatni;

- megszólítani azokat, akik érdeklődnek a történelem, a kultúra, a művészetek iránt, és ösztönözni őket arra, hogy mindezeket LMBT kontextusban is fedezzék fel.

A rendezvénysorozat által tehát különböző történetek felfedezésére szeretnénk teret biztosítani, amik lehetnek személyesek, történelmiek, vagy valamilyen művészethez kapcsolódóak. Hiszünk abban, hogy meg kell mutatnunk azokat az ujjlenyomatokat, amelyeket az LMBT emberek hagytak a történelemben. A kapcsolódási pontok felmutatása által reméljük, hogy az összetartozás érzése nem csak az LMBT emberekben erősödik majd, hanem szélesebb körben is felismerik majd, hogy az LMBT embereket érintő kérdések nem csak a csoport problémái, hanem az egész társadalomé.

A szervezők

A rendezvénysorozat a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület koordinálásával valósul meg. A koordináló egyesületek arra ösztönöznek másokat is, hogy hozzanak létre saját rendezvényeket az LMBT Történeti Hónap keretein belül. 2013-ban a Szimpozion Egyesület, az Atlasz Sportegyesület, a Budapest Pride, a Szivárvány Családokért Alapítvány, a Charme Hungary, a Queer Kiadó, a szegedi Boltív Csoport és Colorful Circles' World, a Debreceni Színtér Egyesület, a Miskolci Mások közössége, a József Attila Irodalmi Kör Egyesület, a Közép-Európai Egyetem, illetve a Társadalomelméleti Kollégium csatlakozott a kezdeményezésükhöz.

A cél az, hogy minél több megközelítés teret kapjon a programban, és hogy az LMBT egyesületek mellett minél több kulturális, művészeti egyesület, oktatási intézmény, tudományos műhely csatlakozzon a kezdeményezéshez. A koordináló egyesületek tehát nem csak saját programokat szerveznek, hanem arra ösztönöznek mindenkit, hogy kapcsolódjanak be a februári eseményekbe.

A koordináló egyesületek

A Háttér Társaság a legrégebbi, jelenleg is működő magyar LMBT szervezet. Alapítása, 1995 óta célja, hogy megvédje az LMBT emberek jogait, fellépjen az LMBT embereket érintő diszkrimináció ellen, LMBT embereket segítő szolgálatokat működtessen, felhívja a szakmai és a politikai közvélemény figyelmét az LMBT emberek problémáira, oldja a velük kapcsolatos sztereotípiákat és előítéleteket, valamint archívuma révén hozzájáruljon az LMBT kultúra ápolásához és megismertetéséhez.

A Labrisz Leszbikus Egyesület Magyarország első és egyetlen leszbikus szervezete. Egy olyan társadalom létrehozásán dolgozik, ahol a nők szabadon megválaszthatják partnerüket, életformájukat, identitásukat. Célja, hogy felhívja a figyelmet a női szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetésére; az előítéletek, sztereotípiák oldása; az önelfogadás és láthatóság növelése, dialógusok kezdeményezése a szélesebb társadalommal. Figyelmet fordítanak a leszbikus kultúra feltárására, ápolására és megismertetésére: 2005 őszén rendezték meg az első, egész napos, leszbikus kulturális fesztivált, a Leszbikus Identitások Fesztiválját (LIFT).

További információ: facebook.com/lmbt.tortenelem

komment

Címkék: események lmbt háttér labrisz lmbt történeti hónap

süti beállítások módosítása